Jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą zawartością przyswajalnego fosforu.
Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka. Nie zawierają cholesterolu. Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu.
W porównaniu z jajem kurzym są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych.
Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.
Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.
Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.
Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne